Life starts all over again when it gets crisp in the fall. - F. Scott Fitzgerald

Het najaar. De lucht is frisser, de natuur toont haar mooiste kleuren en volgens Dr. Google (de tuin-versie dan) is het een ideale periode om vaste planten te verpotten.

Een mooie metafoor? 

Voor mezelf is het najaar vier jaar lang de periode geweest waarin ik me voor weer een lesjaar onderdompelde in de wondere wereld van de therapie-opleiding. En verpotten, deden we daar nogal regelmatig.

 

Wat een zotte periode is dat geweest. Verrijkend wel. Een verdieping en verbreding van mijn opleiding Klinische Psychologie, maar ook gewoon van mijn levenservaring. Vier jaar lang slorpte ik alles op wat ik maar kon horen en lezen over... Ja, over wat - eigenlijk. Mensen. Wat mensen voelen, denken en doen. En hoe dat evenwicht totaal verstoord kan worden. En wat er dan moet gebeuren om dat terug in balans te krijgen.

Ondertussen zette ik ook nog een kind op de wereld (dat was pas een levenservaring) en probeerde ik zo goed en zo kwaad als het kon mijn praktijk te combineren met mijn relatie, gezin en de opleiding. Ah ja, en mijn vriendinnen (nogmaals s o r r y).

Ik kwam er als een gewijzigde - verbeterde - versie van mezelf uit. Lynn 2.0, of zoiets. Niet zonder kleerscheuren weliswaar. Het was verdorie pijnlijk om alles wat ik zelf dacht, voelde en deed onder een microscoop te leggen en te kijken of er niet iets aan kon verbeterd worden. Zo'n ervaringsgerichte opleiding is toch wel een hele ... ervaring. Ik vond in de plaats daarvan een eerlijkere, authentieke, meer kwetsbare versie van mezelf terug. Een 'lichtjes' gesnoeid potplantje, in een nieuwe pot, met verse aarde.

Het jaar tussen mijn afstuderen en nu was geen goed jaar voor mij(n plantje).Te veel willen groeien zonder voldoende water en voeding te geven. De tijd niet genomen om verse aarde toe te voegen. Niet van die zakjes en busjes met magische herstelstoffen gebruikt. Welke metaforen je ook mag en kan bedenken, ik had niet goed genoeg voor mezelf gezorgd (argh, de schaduw van de hulpverlener).

Nu is het najaar daar weer. Corona en de geboorte van baby 2 hebben ervoor gezorgd dat ik de nodige grenzen gesteld heb. En de frisse lucht geeft me energie om een nieuw project aan te gaan. Om mijn plantje terug te verplaatsen naar een grotere pot. Want hoewel gesprekstherapie me enorm veel voldoening geeft, merk ik dat creatief met tekst en beeld bezig zijn ook van levensbelang is voor mijn groei en bloei.

Vandaar dat ik met veel plezier al mijn opgedane kennis en ervaring met jullie deel in een nieuwe Podcast en Webshop met e-books en online cursussen waar je behapbare informatie kan vinden over de thema's die vaak voorkomen in mijn therapiekamer. Misschien gebruik je ze ter voorbereiding of ter ondersteuning van therapie, of gewoon voor jezelf.

Ik hoop vooral, dat ze je helpen om plantjes te verpotten die nodig wat verse aarde vragen. 

Comments powered by CComment

Erkenningsnummer Psychologencommissie: 862115375
Erkenningsnummer Christelijke Mutualiteit: 09713850
Rekeningnummer: BE28 1430 9593 4620
Ondernemingsnummer: 0628434492
FOD Visum Klinisch Psycholoog: 262430
PSYLY
Lentelaan 39
2950 Kapellen 

Design by www.simpro.be